Pollinering under artificiellt ljus

Nyheter
Bumblebee (Bombus terrestris) pollinating tomato flower

När dagens ljusa timmar blir kortare och temperaturerna börjar dala, ägnar odlare på norra halvklotets högre breddgrader extra mycket uppmärksamhet åt sina växtljus. Hög tid att fokusera på vilka effekter detta kan ha för pollinatörernas arbete i ditt växthus! Koppert Biological Systems har precis tagit fram en praktisk handbok med de bästa teknikerna för pollinering under artificiellt upplysta förhållanden.
 
Som en av världens största odlare av humlearter, har Koppert Biological Systems FoU-avdelning fått fördjupad kunskap om dessa pollinatörers beteende under en mängd olika förhållanden och klimat. Företagets Natupol-kupor är under kontinuerlig utveckling och har de senaste innovationerna för optimal pollinering av växthusodlade frukter och grönsaker. De bästa metoderna och råden, som nu delas med odlare, är baserade på mer än 30 års erfarenhet inom området samt värdefull feedback från odlare. Den åttasidiga handboken 'Pollinering och växtljus' ger råd om när kupor ska öppnas och stängas, bästa placeringen av kupor, fördelarna med ‘Bee vision’-innovation, och påverkande faktorer såsom beläggningar, skärmar och filter i växthus som oavsiktligt kan begränsa ljuset. Den informerar dig till och med om hur man agerar vid till exempel ett snöfall.

Delar kunskap

Som ett växande kunskapsföretag, är det ett av Koppert Biological Systems kärnvärden att dela med sig av de senaste forskningsresultaten och ackumulerade råden via förtagets drygt 200 konsulter över hela världen, samt att regelbundet dela nyheter online och i traditionella medier. Handboken, som innehåller grafiskt presenterade forskningsresultat, erbjuder också riktlinjer så att odlare kan undvika en del fallgropar när det kommer till installering och användning av kupor i deras växthus. Användbara illustrationer gör den här handboken lätt att följa och använda i praktiken.

"Vi hoppas att de riktlinjer vi erbjuder i handboken kommer se till att våra odlare får bästa möjliga prestanda med sina Natupol-kupor, säger Anne Mathijssen, junior produktchef. "Vi har studerat kupans alla funktioner och ger råd för att förbättra våra humlors arbete under dåliga (dags) ljusförhållanden. Vi hoppas på att våra odlare kommer följa våra råd så att deras grödor kan gynnas.”

När växtljus introducerades i växthus i Europa, mot slutet av förra seklet, för tillväxt på natten och långvarig produktion under vintern observerade forskare hos Koppert Biological Systems och odlare att humlorna inte uppnådde effektiv och konsekvent pollinering under dessa förhållanden. De konstaterade att artificiellt ljus ofta leder till snabb försämring av humlekolonier. Sedan dess har företaget hittat lösningar på dessa problem.

Konstant innovation

Den första innovationen inom kupor var introduktionen av "Wireless Beehome" -systemet 2005, vilket säkerställde att humlor bara flyger när det finns tillräckligt med dagsljus. Nästa innovation kom 2010 när Koppert Biological Systems löste problem med placering av kupor och presenterade råd om bästa metoden. Under 2015 började det stödja ett horisontellt placeringssystem av kupor av Metazet för optimal placering under artificiellt ljus. Sedan fortsatte det med undersökning av humlors navigering i artificiellt upplysta växthus och effekten på humlors beteende från 2010 till 2016. Forskningen under denna period visade att den dåliga synligheten av humlekupan hade negativ inverkan på pollinering. "Bee vision" -innovationen förbättrade humlornas orienteringskapacitet med 12% år 2017. Företagets FoU-avdelning hoppas kunna meddela en ny funktion till sitt Natupol-sortiment innan årets slut.

Ladda ner handboken 'Pollinering och växtljus'

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få senaste nytt och information om dina grödor direkt i din inkorg.

Tillbaka till toppen
PREVIEW