Håll dem kalla!

Nyheter
Bumblebee (Bombus terrestris) pollinating tomato flower

Humlor måste hålla huvudet kallt för att fungera optimalt och utföra det viktiga pollineringsarbetet.

Vi gör vårt yttersta för att säkerställa att odlare har de bästa kolonierna av pollinatörer och att de når sin destination i optimalt skick och är redo att utföra sitt arbete”, säger Remco Huvermann, Pollination Manager på Koppert. Dock finns det lokala klimat- och miljöfaktorer som kan ge stor inverkan på pollineringens prestanda. Det är orsaken till att vi utvecklade riktlinjer för de bästa metoderna för att begränsa eller förhindra dessa influenser.’

Natupol-kuporna är utformade på ett sådant sätt att humlorna kan påverka mikroklimatet i kupan på det mest effektiva sättet. Kupan skyddar själv kolonin mot strålningsvärme och ger naturlig ventilation i hela kupan. Detta möjliggör en tillräcklig mängd frisk luft och håller luftfuktighet på lämplig nivå. Ett skyddande skikt i botten av Natupol-lådan fungerar som isolering och minskar temperaturvariationer i kupan.

”Natupol-lådan ger de bästa förutsättningarna för att upprätthålla en konstant temperatur så att humlorna inte lägger onödig energi på att kontrollera kupans mikroklimat. Det ger dem mer tid för pollinering, säger Remco Huvermann. ”Effekten av utomhustemperaturen på kupan kan dock vara bra. Ett väl synligt, skuggigt läge nära marken vid grödan kan ge en skillnad på 4-15 grader i kupan. Detta kan ge fler pollineringstimmar och förhindra skador på kupan.”

Kupans läge gör skillnaden

Kopperts riktlinjer ger råd till odlare för att skydda kupan mot direkt solljus och placera den på en sval plats. Vid extrema omgivningstemperaturer är det bäst att hjälpa kolonierna att hålla sig svala under de hetaste timmarna på dagen och låta dem pollinera tidig morgon och kväll. Så länge blommorna är öppna och mottagliga, kan pollinering ske under dessa tider på dagen.

För all rekommendationer, gå in på:

Pollinering checklista tomater

Pollinering checklista utomhus

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få senaste nytt och information om dina grödor direkt i din inkorg.

Tillbaka till toppen